New Page 1

سی نت

 

صفحه اول - فیلم ها - نقد و یادداشت - ویدئو - هنرمندان - جدول فروش - نویسنده ها - جدول ارزشگذاری نویسندگان

پرسش و پاسخ   |  درباره ما   |   تماس با ما   |   تبلیغات  |   ماهنامه سینمایی «برش های کوتاه» (جدید)

انتخاب رنگ پس زمینه صفحه:  Back-White Back-Orange Back-Green Back-Brown Back-Blue Back-Gray Back-Blue Back-Yellow

جستجوی      در    

cinetmag.com - Advertise

جدیدترین شماره

ماهنامه سینمایی

«برش های کوتاه»

ویژه چهل نقش ماندگار

تاریخ سینما و تلویزیون ایران

.................................................

>> خرید نسخه الکترونیکی:

«فیدیبو»   |   «جار»

>> آرشیو شماره های گذشته

 

جدیدترین نقدها و یادداشت ها

arrow  جزییات بازگشایی مجدد سینماوتئاتر/تغییر گروه شغلی بالاخره محقق شد

arrow  فروش پانصد میلیونی اکران نوروزی/ کدام فیلم پرمخاطب‌ترین بود؟

arrow  «تی تی» فیلم منتخب نویسندگان و منتقدان ماهنامه «برش های کوتاه» / شماره هفتم ماهنامه «برش های کوتاه» ویژه جشنواره سی و نهم فیلم فجر منتشر شد

arrow  اقتدار یک تیم موفق / اصغر فرهادی و بازیگرانش در جمع بهترین بهترین های دهه نود سینمای ایران به انتخاب شصت نویسنده و منتقد / ویژه نامه "بهترین های سینمای ایران در دهه نود" ماهنامه «برش های کوتاه» در صد صفحه منتشر شد

arrow  لیلا حاتمی، ترانه علیدوستی و فاطمه معتمدآریا، بهترین بازیگران زن دهه نود سینمای ایران / به انتخاب بیش از پنجاه نویسنده و منتقد ماهنامه «برش های کوتاه»

arrow  همه فیلم های متقاضی داوری می شوند / نمایش فیلم های نامزد دریافت جایزه برای اهالی رسانه و منتقدان با رعایت پروتکل ها / مشروع نشست خبری دبیر سی و نهمین جشنواره فیلم فجر

arrow  سینما آفریقا تهران به پردیس 10 سالنه تبدیل می شود + کافه سینمای روباز

arrow  درخواست «خانه سینما» از تهیه‌کنندگان: همه پروژه‌ها را تعطیل کنید

arrow  انتشار گزارش عملکرد مالی هفت ماهه بنیاد سینمایی فارابی

arrow  بهترین بازیگران مرد دهه نود سینمای ایران معرفی شدند / به انتخاب پنجاه نویسنده و منتقد ماهنامه «برش های کوتاه»

 

پربیننده ترین نقدها و یادداشت ها

  New Page 1 New Page 1

فروش فیلم های روی پرده

:: به تومان ::

799,916,000

1 - شین

>> جدول کامل  -  فروش سال 0

New Page 1 New Page 1

تولیدات جدید

درب

درب ( هادی محقق)

بازیگران: هادی محقق، محمدظاهر اقبالی و روح الله برزگر

ضد

ضد (امیرعباس ربیعی)

بازیگران: مهدی نصرتی، لیلا زارع، لیندا کیانی، نادر سلیمانی، مهشید جوادی، روزبه رئوفی، مجید پتکی، عماد درویشی، شیرین آقاکاشی و جواد خانی

شهرک

شهرک (علی حضرتی)

بازیگران: ساعد سهیلی، کاظم سیاحی، مهتاب ثروتی، همایون ارشادی، رویا جاوید نیا، شاهرخ فروتنیان، مرتضی ضرابی، ساقی حاجی‌پور

۲۸۸۸

۲۸۸۸ (کیوان علیمحمدی، علی‌اکبر حیدری)

بازیگران: حمیدرضا پگاه، شیرین ‌اسماعیلی، مرتضی ‌اسماعیل ‌کاشی، سیاوش مفیدی، ساناز ‌مصباح، رضا داوودوندی، شیوا فلاحی، عادله ‌گرشاسبی، نرگس ‌محمدی، علی اوجی با یاری: حامد کمیلی، هادی ‌حجازی‌فر، امین ‌حیایی، کامبیز ‌دیرباز، سام ‌درخشانی، احمد ‌مهرانفر، کوروش ‌تهامی، سعید ‌چنگیزیان، کامران ‌تفتی، رامین ‌ناصرنصیر، میلاد ‌رحیمی

موقعیت مهدی

موقعیت مهدی (هادی ‌حجازی‌فر)

بازیگران: هادی ‌حجازی‌فر، ژیلا شاهی، وحید ‌آقاپور

شب طلایی

شب طلایی (یوسف حاتمی‌کیا)

بازیگران: محمدحسن ‌معجونی، یکتاناصر، مریم ‌سعادت، بهناز ‌جعفری، مسعود ‌کرامتی، سوگل ‌خلیق، بهناز ‌جعفری، سینا ‌رازانی، علی باقری، امیر محمدی، بابک ‌بهشاد، ناصر ‌هاشمی، بهادر ‌مالکی، زهرا ‌بهروزمنش، شکوفه ‌هاشمیان، علی پاشا، نساء افرنگه، پانته آ کیقبادی، فرسیما میرچی، سارینا یوسفی، علیرضا ساره درودی

هناس

هناس (حسین دارابی)

بازیگران: مریلا ‌زارعی، بهروز ‌شعیبی، وحید ‌رهبانی، سیاوش ‌طهمورث، سولماز ‌غنی، امین ‌میری، علیرضا نایینی، کوثر حیدری

ماهان

ماهان (حمید شاه حاتمی)

بازیگران: همایون ارشادی، رامین ناصرنصیر، امیررضا نظری، نگار جوکار و وحید رحیمیان

برف آخر

برف آخر (امیرحسین عسگری)

بازیگران: امین ‌حیایی، لادن ‌مستوفی، مجید ‌صالحی و نوشین مسعودیان

علفزار

علفزار (کاظم دانشی)

بازیگران: پژمان ‌جمشیدی، سارا ‌بهرامی، ستاره ‌پسیانی، ترلان ‌پروانه، مهدی زمین پرداز، عرفان ‌ناصری، یسنا ‌میرطهماسب، مائده ‌طهماسبی، رویا ‌جاویدنیا، فرخ ‌نعمتی، مهران ‌امام ‌بخش، ستایش ‌رجایی‌نیا، صدف اسپهبدی، متین حیدری نیا، محمد ‌معتضدی، بنیامین نوروزی، آدرینا توشه، حسین ولی‌زاده، علی امیرخلیلی، محمدمهدی احدی، ارشیا، توکلی، سپهر گندمی

>>  مشاهده لیست کامل تولیدات جدید

سی نت  >> اخبار و مطالب  >> مشاهده متن اخبار

كارگاه "آشنايي با طراحي صحنه" با حضور منتقدان و طراحان صحنه برگزار شد

:: 9 آذر 1393  10:04:28 AM  ::

کارگاه

کارگاه "آشنایی با طراحی صحنه" توسط امیر اثباتی با حضور اعضای انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی

 

سی نت: دومين كارگاه تخصصی انجمن منتقدان و نويسندگان سينمايي ايران با موضوع "آشنايي با طراحی صحنه" شنبه هشتم آذر در سالن سيف الله داد خانه سينما برگزار شد.

به گزارش سی نت و به نقل از روابط عمومي انجمن، اين كارگاه با حضور امير اثباتی؛ طراح صحنه برجسته سينماي ايران و جمعی از اعضاي انجمن منتقدان و نويسندگان سينمايي و همچنين طراحان صحنه برپا شد.

در ابتداي جلسه کيوان کثيريان؛ رئيس انجمن، هدف کلی اين جلسات را آشنايی نسبی و اصولی اعضا با تخصص هاي مختلف دانست و اضافه کرد:«نياز است تا بيشتر با تخصص‌های سينمايی آشنا بشويم و بی‌شک اين شناخت می‌تواند در قضاوت‌هاي ما و ارتقا كيفي مطالبی که می‌نويسيم موثر واقع شود.»‌ امير اثباتی در ابتدای صحبت‌های خود اشاره كرد که قرار نيست در اين نشست طراحی صحنه فيلم آموزش داده شود بلکه هدف ارائه شناخت کلی و زاويهٔ ديد نسبی به اين وجه مهم از سينما است. طراح صحنه "طلسم" افزود:«سعی من اين است وظايفی را که طراحی در ساختار فيلم بر عهده دارد با شما درميان بگذارم تا از اين پس طراحی را جزئی مهم در ساختار يک فيلم بدانيد.»

وي در ادامه به واژگان مختلفی که در بخش طراحی صحنه در عنوان‌بندی فيلم‌ها استفاده می‌شود اشاره کرد و گفت:«اشتباه‌های زيادی در اين بخش وجود دارد و ترکيباتی مثل مدير هنری، کارگردان هنری، طراحی هنری و طراحی صحنه تقريباً همه‌ به يک معنی استفاده می‌شوند درحاليكه عنوان (طراحی صحنه) معادل Art Director است.»



طراح صحنه "نرگس" ادامه داد: « از سال ۱۹۰۸ كه دوربين‌ها متحرک شدند، دوربين ثابت و صحنهٔ ثابت کنار گذاشته شد بنابراين صحنه‌ها تبديل به فضايی شدند كه بايد شکلی هنری پيدا مي كردند. با ظهور گريفيث و توسعهٔ داستان‌‌ها، طراحی صحنه‌ فيلم‌ها هم جدی‌تر و جزئی مهم از فيلم شد. سال ۱۹۳۹ که فيلم "بربادرفته" ساخته می‌شد ويليام کامرون منزيس؛ طراح صحنه از قبل فيلم را روی کاغذ با تمام جزئيات نقاشی و آماده کرده بود. به گونه اي نقش اين طراح در فيلم بارز بود که رئيس كمپاني پارامونت لقب (پروداکشن ديزاينر) را به او داد به مفهوم طراحی که مي توانست به تمام مراحل اجرايی فيلم از هزينه‌ها تا برپا کردن دکورها، شکل لباس و حتی كيفيت فيلمبرداری نظارت کند.»

طراح صحنه "بانوي ارديبهشت" ادامه داد:«امروز هم در عنوان بندی فيلم‌ها از همين اصطلاح (پروداکشن ديزاينز) استفاده می‌کنند. در اغلب فيلم‌های معروف مثل "چه کسی از ويرجيانا وولف می‌ترسد" طراح صحنه با توجه به ابعاد مختلف فيلم حتی مي تواند در گريم و... دخالت داشته باشد. در حال حاضر اغلب طراحان صحنه مشهور دنيا قبل از شروع فيلمبرداری، صحنه‌های فيلم را به صورت مجازی می‌سازند تا به عنوان چشم سوم يک کارگردان بتوانند فضای کلی از کار به او ارائه دهند. پيشنهادی که من به عنوان اسم برای اينگونه کارها در فيلم داده ام اصطلاح (مدير طراحی) است.»

در ادامه امير اثباتی تاريخچهٔ مختصری از طراحی صحنه فيلم ارائه داد و گفت:«در دوره‌ ابتدايی سينما استوديو‌های بزرگی مثل بابلزبرگ در آلمان، چينه چيتا در ايتاليا و استوديوهای بزرگ هاليوودي در آمريکا حرف اول را در طراحی صحنه می‌زدند. با ظهور موج نو فرانسه و نئورئاليسم در ايتاليا کارگردان‌ها از محيط استوديوها گريختند و به فضای واقعی آمدند و رويکرد به بيان سينمايی متفاوت شد.»

وي افزود:«اين روال ادامه پيدا كرد و بعدها به دلايل مختلف مثل وقوع جنگ ويتنام حرکت جديدی در آمريکا شروع شد بخصوص با ظهور فيلم‌هايی مثل "جنگ ستارگان" که بايد فضايی بزرگ را در اختيار می‌گرفتند تا داستان خود را تعريف کنند. اين گرايش موجب احيای مجدد شکل استوديويی شد که اوج آن را در زمان حال می‌توان مشاهده کرد با فيلم‌هايی مثل "آواتار" و "جاذبه" که تقريباً همه در يک پلاتو و با استفاده از CGI و پرده سبز ساخته می‌شوند. اساساً در اين گونه فيلم ها هيچ صحنه‌ای به شکل متعارف وجود ندارد و اساس کار طراحی صحنه نير تغيير پيدا کرده است.»



طراح صحنه "پاداش سكوت" اشاره كرد:«در ايران از زمان ساخت فيلم "حاجی آقا آکتورسينما"، فردي به نام تالبرگ بوده که به نوعی کار نقاشی‌ پسزمينهٔ فيلم را انجام می‌داده است. بعدها که فيلم‌های تاريخی سپنتا ساخته شد اغلب کارهای او در هند شكل می‌گرفت و توانست نوعی طراحی صحنه جديد را به فيلم‌های ايرانی اضافه کند. اما متأسفانه اين روند متوقف شد تا سال ۱۳۲۷ که فيلم "طوفان زندگی" ساخته شد.»

اثباتي افزود:«در ايران دههٔ سی و چهل نوعی نظام استوديويی بر سينما حاكم بوده و بسياري از فيلم‌های آن دوره در يک لوکيشن يا خانه‌ ساخته می‌شدند. ستارهٔ آن دوره به عنوان طراح صحنه، ولی‌الله خاکدان بود كه تجربيات خود را از تئاتر به سينما آورد. او در فيلم‌هايی مثل "شب‌نشينی در جهنم" و "حسن کچل" از تبحر خود استفاده کرد و طراحی‌های مختلف و جالبی انجام داد. در اين زمان استوديوهای مختلفی مثل مهرگان، پارس و گلستان وظيفه ساختن دکور و طراحی بسياري از فيلم‌ها را به عهده داشتند.»

طراح صحنه "سرزمين خورشيد" اشاره كرد:«اوايل دهه پنجاه با ظهور افرادي مثل فرمان‌آرا، بيضايی، اصلانی و... که موج جديدی در سينما به وجود آوردند، از طراحی به شکل غيرآماتوري ‌تر استفاده شد. از اولين فردي که به عنوان طراحی نوين سينما با تحصيلات آکادميک می‌توان نام برد خانم ملک جهان خزاعی است که طراحی صحنهٔ فيلم "شازده احتجاب" را انجام داد يا آقای ايرج رامين فر که با آقای بيضايی همکاری كرد. بعد از انقلاب هم با ساخت سريال‌هايی مثل "هزاردستان"، "سربداران" و ... و ايجاد شهرک غزالی نوعی تحول در طراحی صحنه به وجود آمد.»

در ادامه امير اثباتی به منابع معتبری با موضوع طراحی صحنه اشاره كرد:« کتاب "طراحی صحنه" ترجمه مهدی رحيميان، "طراحی فيلم" نوشتهٔ ايرج رامين فر، "سينما و معماری‌" ترجمه شهرام جعفری‌نژاد و "معماری سلولوئيد" که احسان خوشبخت جمع‌آوری کرده از کتاب هاي آموزنده اين حيطه هستند.»

معرفی طراحان معروف سينمای جهان از مباحث بعدی اين طراح صحنه بود كه اين چنين از آنها نام برد: «سدريک گيبونز طراح "جادوگر شهر زمرد"، الکساندر ترونر که بيشتر با بيلی وايلدر کار کرده، کن آدام که "جيمز باند"ها و "دکتر استرینج لاو" از كارهاي اوست. هنری بامستد که اکثر کارهای هيچکاک را طراحي كرده، ريچارد سيلبردي طراح صحنهٔ "چه کسی از ويرجيانا وولف می‌ترسد"، "بچه رزمری"، "محله چينی‌ها" و "ديک ‌تريسی"، دانته فرتی که با پازولينی و اسکورسيزی کار کرده و کار شاخص او در "دار و دسته نيويورکی‌ها" و "سوئنی تاد" است. خانم پاتريشيا فون برنشتاين اولين زن برندهٔ اسکار براي "آمادئوس" و دين تاوتاليس که با فرانسيس فورد کوپولا همكاري کرده و کار مهم او در "بانی و کلايد" است.

طراح صحنه "دوئل" در ادامه به سوال (طراحی يک فيلم را چگونه ببينيم؟) اين گونه پاسخ داد:« ابتدا بايد اين نكته را در نظر بگيريم که فضا و شکل فيلم‌ها گوناگون است مثل "قصه‌ها" که معاصراست، "من زمين را دوست دارم" فانتزي است، "سفر جادوئی" فانتزي كودكانه است، "دوئل" و "سرزمين خورشيد" جنگي هستند و آخرين کاری که انجام داده‌ام "ماهی و گربه". اينها تنوع در فيلم ها است و طبعاً طراحی هر کدام هم شکل خاص خودشان را دارد.»

اثباتي ادامه داد:«فاکتورهايی که می‌توان بر اساس آن‌ها طراحی يک فيلم را قضاوت کرد عبارتند از اين موارد؛ فيلم بايد جغرافيای روشن و معماری درستی داشته باشد. طراحي به گونه اي باشد كه بتوانيم فيلم را باور کنيم. طراحی در خدمت ايدهٔ مرکزی فيلم باشد. خلاقيت و نوآوری در كار طراح وجود داشته باشد. زيبايی‌شناختی تصاوير در نظر گرفته شود و نهايتاً اينكه طراحی بايد پنهان باشد.»

در بخش بعدي جلسه امير اثباتی فاکتورهای اشاره شده را با مثال‌ از فيلم‌هايي که خودش طراحی آن‌ها را به عهده داشته، توضيح داد و به عنوان توصيه پاياني اشاره كرد:«هميشه پشت صحنه های باشکوه ضعف‌های طراحی‌ پنهان می‌شود ولی در فيلم‌هايی که اين امکان را ندارند، طراحی دشوارتر است و اگر موفق بشود طبعاً باشکوه‌تر است. "بيمار انگليسی" و "رازها و دروغ‌ها" نمونه هايي هستند که اولی طراحی صحنهٔ باشکوه داشت و صاحب ضعف‌هايی در ساختار بود ولی دومی با طراحی ساده تأثير بيشتري بر تماشاگر گذاشت.»

بخش پاياني اين كارگاه تخصصي نيز به پرسش و پاسخ بين اين طراح صحنه و حاضران اختصاص يافت. دومين كارگاه تخصصي انجمن منتقدان و نويسندگان سينمايي ايران با موضوع "آشنايي با طراحي صحنه" كه از ساعت 30/17 در سالن سيف الله داد خانه سينما آغاز شد تا 20:30 ادامه يافت.

 

منبع: سی نت

3483 - احمد شاهوند

 

Header

پرونده های ویژه سی نت از دوره های برگزاری جشنواره فیلم فجر

 

::  نقل مطالب و عکس های اختصاصی سی نت بدون ذکر منبع، نام نويسنده و نام عکاس ممنوع است  ::


صفحه اول  |  فیلم ها  |   هنرمندان   |   نقد و یادداشت  |  نويسنده ها   |  ویدئو  |  پرسش و پاسخ   |  درباره ما    تماس با ما  |   جدول فروش   |   تبلیغات


ماهنامه سینمایی «برش های کوتاه» (جدید)

::  سردبیر: احمد شاهوند  ::

 


تقدیر از احمد شاهوند در اولین جشن رسانه های سینمایی  تقدیر شده در چهارمین جشنواره وب به عنوان بهترین سایت فیلم به انتخاب کاربران  تقدیر شده در جشنواره نشریه های اینترنتی

  كليه حقوق اين سايت براي سایت سی نت (cinetmag.com) محفوظ است.

Copyright © 2003 - 2019 Cinetmag.com All rights reserved


طراحی و اجرا: استودیو سی نت