ضیافت مرگ / یادداشت سیدرضا صائمی برای «مرگ ماهی»
::
15 بهمن 1393
6:03:27 PM ::
بهرنگ علوی، بابک حمیدیان و علی مصفا در نمایی از فیلم "مرگ ماهی" |
سی نت:
«مرگ ماهی»، آغاز یک مسیر تازه برای روح الله حجازی است که البته نشان از تجربه اندوزی ازسه گانه پیشین اوست. قصه و پیرنگ و فضا ومضمون این اثر با آثار قبلی او متفاوت است اما حجازی با تکیه بر تجربه های پیشین به پختگی ورشد بیشتری دراجراو کارگردانی رسیده است. شاید همین تجربیات دلیلی بوده بر جسارت و شجاعت او درخلق فضاهای تازه و استفاده از قصه ای پر بازیگر و تعدد شخصیت ها. اگرچه به نظر می رسد در چفت و بست این شخصیت ها با پیرنگ قصه و بازیافتن قهرمان اصلی و گزاره ای که فیلم را برمحور آن بتند و بتاباند دچار ضعف وکاستی است و این به تمهید هوشمندانه و ساختار علت و معلولی نیاز دارد که اصغر فرهادی در فیلم درباره الی... به خوبی از پس آن برآمد. شاید شلوغی شخصیت ها و رها شدگی انها در نسبت با پیرنگ اصلی فیلم را بتوان با یه حبه قند رضا میرکریمی قیاس کرد. با این حال حجازی بازی های خوبی از بازگرانش گرفته که نقطه اوج آن را می توان در بازی علی مصفا جستجو کرد. تاثیرگذارترین صحنه فیلم نیز هم از حیث دراماتیکی و هم حسی/ عاطفی او خلق می کند وقتی که زانو می زند و پاهای مادر را می بوسد.
«مرگ ماهی» را هم می توان با مادر علی حاتمی مقایسه کرد و هم با مسافران بهرام بیضایی که روایتی از یک ضیافت هولناک است که در پی آن به واسطه مرگ، زندگی را به چالش می کشد. مرگ اینجا نه بهانه ای برای دعوت به مرگ آگاهی که بستری است برای آسیب شناسی زندگی های مرگبار. زندگی هایی که روابط آدمی در آن دستخوش زخم های کهنه ای است که زیستن را به مرگ تدریجی رویاها، احساسات وعواطف بدل می کند.این فقط بهرام و مهناز نیستند که مرتکب سقط جنین شده اند بلکه همه اعضای خانواده به نوعی به سقط جنین روانی/ عاطفی تن داده اند. هر کدام از فرزندان این مادر همچون جزیره های دور افتاده از هم هستند که تنها مرگ مادر موجب شده به اجبار در کنار یکدیگر قرار بگیرند و چالش های زندگیشان برای هم رو شود.
«مرگ ماهی» اما یک ضعف عمده دارد که در طول دو پرده، تعلیق هایی خلق می کند و مخاطب منتظر است دریک سوم پایانی، تعلیق زایی و رمزگشایی رخ دهد اما یا این رمزگشایی صورت نمی گیرد یا چنان ساده و ساده این گره ها بازمی شود که نقشی در بسط یا فهم درام ندارد. کاش این اضافات و پیچیدگی های رها شده در فیلم رخ نمی داد تا شاهد اثر یکدست تر و شسته و رفته تر بودیم. در واقع عدم ظرافت و عمق در طرح و بسط موقعیت های فرعی که کنجکاوی مخاطب را برانگیخته و رها می کند موجب شده تا پیرنگ و خط اصلی قصه لطمه بخورد. با این حال مرگ ماهی از جمله فیلم های خوب جشنواره امسال است که دست کم واجد تاثیرگذاری عاطفی / حسی زیادی است که با وجود اینکه ظرفیت اینکه در دام سانتی مانتالیسم بیفتد اما هوشمندانه از دام آن می گریزد تا در نهایت مرگ ماهی به یک درام مادرانه مطلوب بدل شود.
منبع:
روزنامه پیام آشنا
6873
-
احمد شاهوند
...............................................
اثر مرتبط:
مرگ ماهی
-
Death Of Fish
>>
مشاهده اطلاعات کامل
................................................
دیگر اخبار مربوط به
سی و سومین جشنواره فیلم فجر
(105
خبر):
105 -
"من دیه گو مارادونا هستم"، بهرام توکلی، سیامک صفری، باران کوثری و ... / بهترین های جشنواره سی و سوم فیلم فجر به انتخاب نویسندگان سی نت معرفی شدند
104 -
بیگ پروداکشن نه کار مجیدی است نه به درد سینمای ما می خورد / یادداشت مسعود فراستی برای فیلم "محمد (ص)"
103 -
"چندلحظه درخشان" / لحظات ماندگار هفت فیلم جشنواره فیلم فجر از نگاه بهرام توکلی
102 -
یک خسته نباشید جانانه به نویسندگان سی نت / لینک همه شماره های ویژه نامه جشنواره روزنامه پیام آشنا
101 -
حاشیههای اختتامیه سی و سومین جشنواره فیلم فجر
100 -
برگزیدگان سی و سومین جشنواره فیلم فجر معرفی شدند / "رخ دیوانه" فیلم برگزیده جشنواره
99 -
«رخ دیوانه» ، «من دیه گو مارادونا هستم» و «دوران عاشقی» با 10 نامزدی در صدر / نامزدهای بخش سودای سیمرغ معرفی شدند
98 -
نفس عمیق / یادداشت آنتونیا شرکا بر فیلم "یحیی سکوت نکرد"
97 -
آنهایی که نیستند ... / بازیگرانی که حقشان بود نامزد دریافت جایزه شوند
96 -
موش کُشی! / نگاهی به فیلم های «شیفت شب»، «مزار شریف» و ...
>>
همه اخبار سی و سومین جشنواره فیلم فجر
|